Isagella
MÄNSKLIG HÄLSA ÄR OCKSÅ EN FORM AV HÅLLBARHETSTÄNK

Skönhet ger oss näring & energi

Åratal av forskning inom neurologi har gett oss insikter i hur estetik och omgivning påverkar hur vi mår och agerar. Jag har körsbärsplockat från Designfulness av Isabelle Sjövall och Your Brain on Art av Susan Magsamen, Ivy Ross.

Tips på literatur finns under törstsläckare.

Golden ratio, Florence Nightingale, natur & konst

GENOM ATT SPENDERA 20 MINUTER I NATUREN - ELLER NÅGONSTANS DÄR DU KÄNNER DIG CONNECTAD TILL JORDEN - SÅ SÄNKER DU STRESSNIVÅERNA VÄSENTLIGT.


Vi spenderar större delen av våra liv i arkitektoniska miljöer och om dessa är utformade och designade på rätt vis så får vi möjligheter att leva både hälsosammare och mera hållbart. 


  • Genom att exponeras för konst i kombination med studier inom medicin så förbättras din diagnostiserande och kreativa förmåga med upp emot 20 procent.

  • Skönhet och estetik kan aktivera striatum, som tillsammans med signalsubstansen dopamin utgör kroppens centrala belöningssystem.

  • En studie gjord av NASA huruvida växter inomhus kan förbättra luften och reducera farliga partiklar och gifter, resulterade i att redan efter 24 timmar visa tydliga reduktioner mellan 10-70% beroende på typ av växt.

  • Medan kontor med öppna landskap kan ha en positiv dimension i ostörd vy, så försämras vårt fokus på grund av både digitala och mänskliga störningselement och vi blir därför mindre produktiva. 

  • Miljöer med dåliga ljudförhållanden kan även utgöra en risk för hälsan. Studier visar att produktivitet kan minska med upp till 66 procent i en miljö med mycket oväsen. Dessutom ökar risken för hjärtattack. God akustik är därför även en viktig del i god design.

  • Hjärnan dras till tillfredsställande proportioner. Essentiellt så har allt levande - plantor, blommor, djur inkluderade - en symmetrisk bas.

  • Baserad på genomtänkt design så kan vi skapa miljöer som stimulerar vår hjärna och vårt sensoriska system och kan därigenom reducera stress och inflammationer.

  • Florence Nightingales sammanställda anteckningar från 1859 Notes on Hospitals där hennes observationer som fältsköterska under kriget åren innan, blir den bok som får mest inflytande på både hälsovården självt och sjukhusarkitektur ända in i vår moderna tid! Modern forskning bekräftar att sjukhus och hälsovårdsmiljöer som påminner oss om hemma och får oss att känna oss bekväma såsom naturligt ljus, tilltalande färger, konst och växter kan ha mängder av hjälpsamma effekter - inte enbart för patienter utan även för släktingar och personal.

  • De flesta människor finner en livlig atmosfär i stadsmiljön som både åtråvärd och säker. Genom att använda arkitektur och design till att fokusera direkt på människors interaktion med varandra, så kan vi skapa utrymme för en större gemenskap. Detta genom att skapa öppna platser där vi kan mötas och socialisera naturligt.

  • Den afrikanska savannen, som vi människor har existerat i längst, karaktäriserar än idag vad vi upplever vara vackert och tryggt. 

  • Färgen grön boostar vår kreativa förmåga. En färg som ofta associeras med naturen, som forskare tror kan vara kopplad till det fakta att vi på en psykologisk nivå associerar grönhet med tillväxt, ett koncept som är länkat till innovativt tänkande.


Tillgång till natur i hemmets närhet förbättrar vår mentala hälsa. Naturen agerar alltså som en mental hälsoförsäkring för framtiden. /Sveriges Lantbruksuniversitet


  • The Golden Ratio: I boken De Divina Proportione beskriver Luca Pacioli konceptet den gyllene ration som tros härstamma från antika Grekland och Vetruvius symmetriska idéer. En bok som beskriver de matematiska principerna bakom vår mänskliga uppfattning av harmoni och balans och som blivit ett viktigt referensverk inom arkitektur och design.

  • Apples nya huvudkontor i Santa Clara Valley, California - Apple Park - är ett utmärkt exempel på hur det går att kombinera arkitektur och design med den senaste kunskapen om kreativitet. Gröna miljöer och kontakt med naturen kan förbättra både kognition och kreativt tänkande.

  • Tänka utanför boxen: En faktor som verkligen promotar kreativitet är byte av sceneri. Det är alltså en god idé att lämna boxen för att kunna tänka innovativt. När vi väl tar oss ut på nya territorium så bildas nya nervbanor i vår hjärna. Färska erfarenheter och tankar tillåter vår anatomiska hjärnstruktur att förändras och formas. 

  • På grund av vikten av nya erfarenheter och scenerier så är det viktigt att det finns många spännande, varierande områden på de platser där vi tillbringar mest vaken tid, såsom våra arbetsplatser, för att sporra oss att tänka innovativt och bryta igenom ingrodda mönster. Enkla exempel kan vara att ta en ny rutt till jobbet, ta promenader i naturen, se på konst eller uppleva känslor av förundran.

  • Vad inger rummet för känsla? Vill vi kanske ta till flykt eller strid på grund av dess utformning och planering eller känner vi oss trygga och motiverade att vara kreativt tänkande och produktiva? Utformning av ytor, möbler och dess placering, naturelement, färger och ljussättning är essentiella för vårt mående och rätt inrett kan stress reduceras avsevärt.

  • Att utöva konst, oavsett nivå av talang, är ett kraftfullt verktyg vid bearbetning av trauman och ett hjälpsamt element för att minska stress.

"Känslor är något vi bör undvika eller kontrollera."   – WTF?!

Vi utvecklades att bära en myriad av känslomässiga svar i våra kroppar som hjälpte oss att överleva. Vissa hävdar att vi har så många som 34,000 distinkta känslor som varje människa upplever.  Men vi får ofta lära oss av föräldrar, lärare, kollegor och samhället att det på något sätt är onormalt att visa känslor. Det skulle vara som att säga till din mage att inte smälta maten. Våra känslor är inte något problem i sig, de är hjälpsamma biologiska kommunikatörer som hjälper oss att överleva. Problemen kan uppstå om vi fastnar i våra känslor. Något som sker vid olika trauman som exempel.
I am large, I contain multitudes.

poet Walt Whitman